Wat is OpenWrt?

OpenWrt is een zeer uitbreidbare Linux distributie voor embedded apparaten. Deze distributie is van de grond toe opgebouwd met het oog op dat het makkelijk uit te bereiden is en veel functionaliteit kan bevatten.

In de praktijk betekent dit dat niet alle opties standaard geïnstalleerd zijn, in tegen stelling tot sommige andere distributies die op deze apparaten/routers geïnstalleerd kunnen worden.
Dit is een van de krachten van OpenWrt, maar voor vele nieuwkomers vaak ook gelijk een van de moeilijkheden.

Tevens zijn er ook zodanig veel opties beschikbaar, dat deze onmogelijk allemaal op een apparaat geinstalleerd zouden kunnen worden. (Dus keus genoeg)

Waarom OpenWrt?

Natuurlijk zijn er (dure) routers te koop met een hoop functionaliteit, maar vaak zit er toch weer net niet in wat je in zo'n apparaat zou willen hebben. Uiteraard zijn er ook andere distributie's zoals GarGoyle beschikbaar. Maar de insteek hiervan is toch weer net even anders. GarGoyle is meer gefocused om gebruikers veel opties standaard te geven met een gebruiksvriendelijke interface. Hier is niks mis mee maar het neemt toch weer wat opties die je zelf misschien zou willen kiezen weg.

Met OpenWrt is er wel wat minder gevruiksvriendelijkheid, maar de keuze vrijheid neemt hierdoor weer enorm toe. Om bepaalde functies toe te voegen an OpenWrt is het simpel mogelijk packages simpel toe te voegen uit de zeer uitgebreide repositorie die hiervoor beschikbaar is gesteld. In het geval dat zelfs deze repositorie te kort schiet, kun je er zelfs voor kiezen de software zelf te (cross) compilen en (ash) scriptjes toe te voegen.

De mogelijkheden zijn eindeloos, je kunt een router samen stellen die bijvoorbeeld torrents download naar een aangesloten schijf of netwerk schijf, terwijl de router ook nog een printserver waar dan ook gelijk een VPN server op draait. Als ik eerlijk ben heb ik zo'n combinatie (betaalbaar) op de markt gezien.

Mocht je door de wensen die je hebt voor een router met zijn nieuwe Linux distributie niet genoeg ruimte hebben, kun je zelfs extern geheugen gebruiken (denk aan usb stick). Om het intern geheugen van de router uit te bereiden.

Met OpenWrt kun je op een veilige manier ook zelf een tor anonymising box in elkaar zetten, met zo'n dergelijke box kun je dan via het TOR netwerk op internet zitten terwijl je op de computer verder niks meer hoeft te installeren.

Waarom deze workshop?

Over het algemeen is het vrij simpel om OpenWrt op een router te installeren, als je een stable release hiervan installeerd komt deze zelfs standaard met een webinterface.

Echter met zo'n standaard installatie haal je toch nog niet de volledige potentie uit OpenWrt en de configuraties hiervan lopen helaas niet allemaal meer via de eerder genoemde webinterface in sommige gevallen. En zelfs al mocht dit het geval zijn, dan lijkt het in sommige gevallen nog redelijk complex. Maar achteraf is dat vaak toch niet het geval

Met deze workshop zullen we ingaan op een aantal zaken, bijvoorbeeld het maken van custom firmware en deze dan te flashen naar de mee gebrachte router

Verder zullen we het ook hebben over beveilings aspecten en risico's van het hedendaagse gebruik van hotspots en openbaar internet en hoe hierbij OpenWrt de beveiliging van gevoelige data zou kunnen verbeteren (denk aan een VPN server op de router). Maar ook de keerzeide hiervan, Hoe data te onderscheppen zou zijn met behulp van packages die Geinstalleerd kunnen worden op OpenWrt.

Wat heb ik nodig voor deze workshop?

Om mee te kunnen doen, met deze workshop is een beetje basiskennis op een command line nodig. De commando's e.d. die nodig zijn zullen tijdens de workshop ook nog worden uitgelegd. De software voor het bouwen van de images e.d. gebeurd onder linux, voor de windows gebruikers zal er voor gezorgd worden dat een portable vm met linux beschikbaar is. (dit houd in dat je linux kunt emuleren onder windows zonder iets te installeren).

De enige eis is dat het Operating system (Linux of Windows) 64bit is. Echter kennis van linux is niet vereist voor deze workshop

Breng het volgende mee voor de workshop:

Mocht je geen compatible router en/of usb stick hebben, kun je dit aangeven tijdens het registreren. Deze worden dan voor je klaar gelegd.

Agenda

  • Introductie OpenWRT met wat Q&A (ongeveer 1 uur)
  • Zelf OpenWrt implementeren, met verscheidene opties
  • Avond eten om 18:00
  • Weer verder met OpenWrt

Waar?

De studio naast RandomData

adres:
Parkstraat 40
3581 PL Utrecht

Wie komen er?

Ardillo, Fish_, Stitch, SupaYoshi, dosch, rogue, Donna, tomputer, phreak, perzik, iTdeal, potatomas, Guido Kroon, Melanie, Anneloes en Katsumoto.

Geef je nu op!

Sorry, inschrijven is helaas niet meer mogelijk